04.05.2017.

Podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.
Share Button

Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.


1493. Papa Aleksandar VI (Alexander), Španac, izdao je edikt o podeli Novog sveta između Španije i Portugalije, prema kojem sve novootkrivene zemlje zapadno od Azora treba da pripadnu Španiji.

1780. U Epsomu u Engleskoj održane su prve konjičke trke.

1825. Rođen je engleski biolog i filozof Tomas Henri Haksli (Thomas Henry Huxley), pobornik teorije evolucije Čarlsa Darvina (Charles Darwin), autor dela “Mesto čoveka u prirodi”, “Evolucija i etika”, “Nauka i kultura” i “Priručnik komparativne anatomije kičmenjaka”.

1827. Rođen je engleski istraživač Džon Haning Spik (John Hanning Speke), prvi Evropljanin koji je u avgustu 1858. godine video afričko jezero Viktorija i tvrdio da je ono izvorište Nila.

1869. Umro je pisac i političar Jovan Hadžić (pseudonim Miloš Svetić), prvi predsednik Matice srpske, poznat kao protivnik jezičkih i pravopisnih reformi Vuka Karadžića.

1885. Umro je knez Aleksandar Karađorđević, sin vođe Prvog srpskog ustanka Karađorđa. Za njegove vladavine 1842-1858. godine počele su reforme države i njena modernizacija. Na Svetoandrejskoj skupštini 1858. godine zbačen je sa vlasti, a na presto se vratio knez Miloš Obrenović.

1903. Vođa makedonskog nacionalno-revolucionarnog pokreta Goce Delčev poginuo je u borbi s Turcima.

1919. Počele su demonstracije kineskih studenata protiv odluke Versajske mirovne konferencije da se nemački posedi u provinciji Šantung predaju Japanu. Demonstracije pod nazivom “Pokret 4. maja”, prerasle su u nacionalni pokret, pokrenuvši preko 10 miliona ljudi.

1928. Rođen je egipatski državnik Hosni Mubarak, predsednik Egipta od 1981. godine, a na tu funkciju došao je posle ubistva Anvara el Sadata.

1929. Rođena je američka glumica Odri Hepbern (Audrey Hepburn), ambasadorka dobre volje UNICEF-a. Dobitnica je Oskara za film “Praznik u Rimu” (“Doručak kod Tifanija”, “Sabrina”, “Rat i mir”, “Ljubav popodne”, “Moja draga lejdi”).

1938. Daglas Hajd (Douglas Hyde) je postao prvi predsednik Irske na osnovu novog ustava kojim je proklamovana njena nezavisnost.

1970. Američka Nacionalna garda ubila je četiri i ranila 11 studenata Univerziteta Kent u državi Ohajo koji su demonstrirali protiv Vijetnamskog rata.

1979. Predsednica konzervativne stranke Margaret Tačer (Thatcher) posle pobede nad laburistima na parlamentarnim izborima, postala je prva žena premijer u istoriji Velike Britanije.

1980. Umro je predsednik SFR Jugoslavije Josip Broz Tito, vođa jugoslovenskih partizana u Drugom svetskom ratu i lider Komunističke partije Jugoslavije. Izveo je zemlju iz sovjetskog bloka, pokrenuo njen svestrani razvoj i bio vođa Pokreta nesvrstanih zemalja.

1990. Na prvim višestranačkim izborima posle Drugog svetskog rata u Hrvatskoj je ubedljivo pobedila Hrvatska demokratska zajednica Franje Tuđmana.

1994. Izrael i PLO potpisali su sporazum o početku primene ograničene palestinske autonomije u Gazi i Jerihonu.

1994. Emitovanjem prvog servisa vesti, počela je da radi beogradska nezavisna novinska agencija Beta.

1996. Lider konzervativaca Hose Marija Asnar (Joze, Asnar) postao je premijer Španije, čime je okončana 13-godišnja vladavina socijalista.

2001. Sjedinjene Američke Države su glasanjem izbačene iz Komisije za ljudska prava pri UN, što je prva takva odluka u istoriji te međunarodne organizacije.

2003. Umro je Sesto Bruskantini (Bruscantini), italijanski solo operski pevač.

2004. Vlada italijanskog premijera Silvija Berluskonija je sa 1.060 dana na vlasti postala najdugovečnija vlada Italije od II svetskog rata.

2005. U aukcijskoj kući Kristi (Christie’s) skulptura Konstantina Brankuzija (Constantin Brancusi’s) “Ptica u prostoru” prodata je za 27.450.000 američkih dolara, što je rekordna cena jedne skulpture.

2009. Rikardo Martineli, multimilioner, vlasnik najvećeg lanca supermarketa u Panami, pobedio je na predsedničkim izborima u toj centralnoameričkoj zemlji.

Kategorije
Na današnji dan

Povezani tekstovi

  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1635. Francuska je u Tridesetogodišnjem ratu (1618-1648) objavila rat Španiji. 1649. Prvi put je upotrebljen naziv Komonvelt, kojim je...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1781. Španci su u Kusku, u Peru, pogubili Tupak Amarua II, vođu ustanka naroda Inka protiv španske vlasti. 1799....
  • Ovo je podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1607. Engleski avanturista Džejms Smit osnovao je prvo englesko naselje na tlu Severne Amerike, koje je kasnije...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1497. Italijanski moreplovac Amerigo Vespuči (Vespucci) krenuo je na prvo putovanje u Novi svet. Doplovio je do obale Brazila...