08.05.2017.

Podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.
Sahrana Josipa Broza Tita
Sahrana Josipa Broza Tita
Share Button

Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.


1429. Pobedom francuske vojske nad Englezima završena je opsada Orleana u Stogodišnjem ratu.

1794. U Parizu je po nalogu Revolucionarnog suda giljotinom pogubljen francuski hemičar Antoan Lavoazije (Antoine Lavoisier), osnivač moderne hemije. Formulisao je zakon o neuništivosti materije i otkrio proces oksidacije.

1815. Na brdu Ljubić, kod Čačka, Srbi su u Drugom srpskom ustanku potukli trostruko jaču otomansku vojsku.

1828. U Švajcarskoj je rođen Henri Dunan (Dunant), osnivač Crvenog krsta (1863) i dobitnik prve Nobelove nagrade za mir 1901. godine. 

1852. Potpisan je Londonski protokol kojim se garantuje integritet Danske.

1873. Umro je engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil (John Stuart Mill), jedan od osnivača filozofije liberalizma, političke ekonomije, tvorac teorije indukcije u logici i zastupnik utilitarizma u etici (“O slobodi”, “Principi političke ekonomije”, “Utilitarizam”, “Sistem logike”).

1873. Zaharije Stefanović Orfelin izdao je u Beču knjigu “Iskusni podrumar”, prvu knjigu o proizvodnji vina na srpskom jeziku.

1880. Umro je francuski pisac Gistav Flober (Gustave Flaubert), autor romana “Gospođa Bovari” zbog kojeg je bio optužen za povredu javnog morala (“Sentimentalno vaspitanje”, “Salamba”, “Iskušenje svetog Antonija”).

1884. Rođen je američki državnik Hari Truman (Harry), 33. predsednik SAD (1945-53). Predsednik je postao posle smrti Frenklina Ruzvelta (Franklin Roosevelt). Uveo je doktrinu (Trumanova doktrina) o vojnoj i ekonomskoj pomoći zemljama ugroženim levičarskim pokretima.

1900. Srpski fizičar Mihailo Pupin patentirao je u Njujorku aparat za telefonske i telegrafske prenose na velike udaljenosti.

1902. Od erupcije vulkana Mon Pelje na Martiniku u Karibima, uništen je grad Sen Pjer, a poginulo je više od 30.000 ljudi.

1903. Na Tahitiju je umro francuski postimpresionistički slikar Pol Gogen (Paul Gauguin) “Materinstvo”, “Beli konj”, “Plemkinja”).

1921. U Švedskoj je ukinuta smrtna kazna.

1949. Stvorena je Savezna Republika Nemačka, u čiji sastav su ušle dotadašnje zone pod američkom, britanskom i francuskom kontrolom, uspostavljene posle Drugog svetskog rata i poraza nacista. Formirana je privremena vlada na čelu sa Konradom Adenauerom.

1952. Umro je američki filmski producent Vilijem Foks (William Fox), osnivač filmske korporacije “Foks” (1915), kasnije “Tventi senčeri Foks”.

1973. U Južnoj Dakoti, u SAD, okončana je pobuna Indijanaca koji su 10 nedelja u opsadi držali malo prerijsko naselje.

1980. U Beogradu je sahranjen predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvovali najviši predstavnici više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijske stanice iz više od 40 zemalja.

1984. Olimpijski komitet Sovjetskog saveza je odlučio da bojkotuje Olimpijske igre u Los Anđelesu, optuživši vladu SAD za kršenje Olimpijske povelje.

1992. U SR Jugoslaviji je penzionisano 38 generala, među kojima i načelnik Generalštaba Blagoje Adžić. Novi šef GSS postao je general-pukovnik Života Panić.

1994. Na parlamentarnim izborima u Mađarskoj pobedili su socijalisti Đule Horna (Gyula).

1999. U NATO bmbardovanju SR Jugoslavije pogođena je Ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro državljana Kine, a najmanje 10 ranjeno. Taj napad je poljuljao odnose SAD i Kine gde su usledili masovni protesti.

1999. Pod nerazjašnjenim okolnostima ubijen je Fehmi Agani, najbliži saradnik lidera Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove. Njegovo telo je nađeno kod Lipljana na Kosovu.

1999. Umro je britanski glumac Dirk Bogard (Bogarde), poznat po ulogama u flimovima “Smrt u Veneciji”, “Žrtva” i “Sluga”.

2001. Papa Jovan Pavle II okončao je svoju istorijsku posetu Siriji, čime je postao prvi papa koji je ušao u džamiju. Pred odlazak je održao molitvu za mir između Jevreja i Arapa.

2003. U američkom Senatu jednoglasno je usvojen predlog o prijemu u NATO sedam istočno-evropskih, bivših komunističkih zemalja (Letonija, Litvanija, Estonija, Slovenija, Slovačka, Bugarska i Rumunija).

2003. Marokanski kralj Muhamed (Mohammed) je povodom rođenja svog sina, naslednika, oslobodio više od 9.000 zatvorenika, što je najveća amnestija u istoriji te zemlje.

2008. Lider italijanskih konzervativaca Silvio Berluskoni sastavio je 62. posleratnu Vladu Italije.

2009. Branimir Glavaš, prvooptuženi u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u Osijeku 1991. godine, osuđen je u Županijskom sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora. Dan nakon izricanja presude Glavaš je iz Hrvatske pobegao u Bosnu i Hercegovinu. Januara 2015. Ustavni sud Hrvatske ukinuo je presudu i naložio Vrhovnom sudu da ponovi postupak.

2012. Bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izabran je u Donjem domu ruskog parlamenta za predsednika vlade, na predlog novoizabranog predsednika Vladimira Putina.

2015. Konzervativna partija osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima u Britaniji, što je omogućilo premijeru Dejvidu Kameronu da formira vladu.

Kategorije
Na današnji dan

Povezani tekstovi

  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1635. Francuska je u Tridesetogodišnjem ratu (1618-1648) objavila rat Španiji. 1649. Prvi put je upotrebljen naziv Komonvelt, kojim je...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1781. Španci su u Kusku, u Peru, pogubili Tupak Amarua II, vođu ustanka naroda Inka protiv španske vlasti. 1799....
  • Ovo je podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1607. Engleski avanturista Džejms Smit osnovao je prvo englesko naselje na tlu Severne Amerike, koje je kasnije...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1497. Italijanski moreplovac Amerigo Vespuči (Vespucci) krenuo je na prvo putovanje u Novi svet. Doplovio je do obale Brazila...