Čuvari pruge u zimskom periodu

Radnici "Ful protekta" ne odustaju od svojih zahteva da im se isplati sedam zaostalih plata i overe zdravstvene knjižice.
Blokada pruge kod depoa u Zemunu - Foto: Novosti
Blokada pruge kod depoa u Zemunu - Foto: Novosti
Share Button

Blokadom pruge i vozova u železničkom depou u Zemunu, koja traje već četvrti dan, direktno je pogođeno u proseku oko 25.000 putnika, a okvirni broj korisnika usluga železnice, koje su preuzele linije Beograd – Šid i Beograd – Vršac iznosi oko 2.700. Radnici “Ful protekta” ne odustaju od svojih zahteva da im se isplati sedam zaostalih plata i overe zdravstvene knjižice. Sa pruge se neće skloniti dok ova dva uslova rukovodstvo firme ne ispuni, a o ostalim zahtevima u vezi sa socijalnim programom, kako kažu, pristali bi da se dogovore za stolom. Osim putnika, zbog nastale situacije trpe “Srbija voz” i Infrastruktura železnice, a gubici se mere milionima dinara.

S ozbirom na to da su, zbog blokade vozova u sistemu BG voza, putnike “preuzeli” vozovi koji saobraćaju na međugradskim linijama, zbog zaustavljanja na stanicama na kojima inače ne staju, došlo je do pomeranja i u njihovom redu vožnje.

– Zbog racionalizacije saobraćaja vozova iz sistema BG voz, za vozove iz unutrašnjeg saobraćaja koji saobraćaju na relaciji Beograd – Novi Sad – Beograd i Beograd – Šid – Beograd, operativno je propisano zaustavljanje u službenim mestima od Novog Beograda do Batajnice, kako bi se omogućio prevoz putnicima iz sistema BG voz – objašnjavaju u “Srbija vozu”. – Takođe, na relaciji Pančevački most – Ovča – Pančevački most je propisano zaustavljenje putničkih vozova koji saobraćaju na relaciji Beograda Dunav – Zrenjanin – Beograd Dunav i Beograd Dunav – Vršac – Beograd Dunav. Zakašnjenja vozova za koja su propisana dodatna zaustavljanja su minimalna.

Osim vozova koji saobraćaju na gradskoj železnici, na liniji Batajnica – Ovča, u železničkom depou u Zemunu zarobljeni su i “štadler” vozovi koji voze na relacijama Beograd – Novi Sad – Subotica, Beograd – Šid i Beograd – Lapovo – Niš.

– Zbog blokade vozova u sistemu BG voza i “štadler” vozova za regionalni saobraćaj, procenjeni gubici prihoda “Srbija voza” iznose oko 1.500.000 dinara dnevno – kažu u ovom preduzeću.

ZARADE

I dok železnička preduzeća dnevno imaju višemilionske gubitke zbog “zastoja” u radu, vrednost osnovnih zahteva radnika meri se sa svega, kako tvrde – 50 miliona dinara. Toliko im, kako kažu, duguje preduzeće “Ful protekt” za isplatu sedam zaostalih zarada.

MORAĆE DA PLATE I PENALE

U “Srbija vozu” objašnjavaju da imaju direktne i indirektne troškove, zbog nastale situacije.

– Procenjeni direktni troškovi se odnose na gubitak od prodatih karata i gubitak usled neizvršenja obaveza u skladu sa Ugovorom sa gradom Beogradom, jer grad Beograd plaća “Srbija vozu” prevoz po pređenom kilometru. Indirektni troškovi se odnose na penale zbog neizvršavanja tih obaveza. Takođe, i zbog izvršene supstitucije sastava elektromotorne garniture klasičnim garniturama, ovi troškovi su uvećani za oko 30 odsto po vozu.


Izvor: Novosti

Kategorije
Društvo

Povezani tekstovi