Deca koja menjaju svet

Naučna studija o mentalnoj aritmetici u SKC-u (23. mart u 18h)
Studentski kulturni centar Beograd
Studentski kulturni centar Beograd
Share Button

23. marta, sa početkom u 18:00 h, u maloj sali Studentskog kulturnog centra biće predstavljena sveobuhvatna studija na temu mentalne aritmetike. Prvi put u Srbiji ljudi će imati priliku da se informišu o ovoj temi sa različitih naučno-istorijskih aspekata.

Organizatori najavljuju da će posetiocima biti dočaran duh jugoistočne Azije, kao i da će svi oni koji budu prisutni otkriti zagonetku o uspešnosti i nesavladivosti njihovih učenika u sferama aritmetičkih proračuna. Jedan od krucijalnih dokaza, koji svedoči o njihovom prednačenju, jeste PISA test, na kojem su čeone pozicije omeđile zemlje sa ovih područja.

Predavanje se sastoji iz četiri dela:

  1. Istorijski deo – Vladimir Novicki
  2. Kognitivne sposobnosti – Danica Banzić
  3. Pedagoški pristupi – Suzana Pajović
  4. Školica mentalne aritmetike „Malac genijalac“ – Nevena Savković

Mentalna aritmetika je program razvoja i usavršavanja mentalnih i intelektualnih kapaciteta kod dece u periodu od četvrte do dvanaeste godine. Celokupan program zasnovan je na drevnoj računaljci, abakusu, koji, kao fenomenalna alatka, služi izvanredno brzom računanju. No, matematika, koja je ovom prilikom samo sredstvo u postizanju gore navedenog cilja programa, sjajno je polje za trening koji olakšava simultani angažman obe hemisfere mozga.

Mentalna aritmetika uključuje:

– TBDP program (Total Brain Development Program) predstavlja sistem celokupnog moždanog razvoja kojim se podstiče aktivacija obe moždane hemisfere u ranim fazama njenog razvoja. Kao rezultat te aktivacije poboljšava se niz mentalnih sposobnosti kao što su memorija, inteligencija, koncentracija, mašta, focus;

– VAK metodu (Vizualno Auditivno Kinestetička) predstavlja metod učenja koji se razvio na osnovama neurolingvističkog programiranja (NLP) i podrazumeva uključivanje tri čula (vid, sluh, dodir). Ova tehnika mogla bi se opisati i kao VIZUELNI – vidim što hoćeš reći; AUDITIVNI – ovo mi zvuči dobro; KINESTETIČKI (telesni) – pokaži mi kako to da uradim. Istraživanja su pokazala da se najbolji rezultati postižu, kada se u procesu učenja informacije primaju putem različitih čula, jer se na taj način aktivira najveći broj neuronskih puteva u mozgu. Ovakvim učenjem proces pamćenja dostiže svoj maksimalan potencijal, zato što se informacije prenose sa jedne na drugu moždanu hemisferu čime se aktivira ceo mozak.

Ciljevi programa su  razvoj i pospešivanje koncentracije, memorije, fokusa, logičkog rasuđivanja, analitičkog razmišljanja, pažnje intuitivnog razmišljanja, 

Kategorije
Društvo

Povezani tekstovi