Stižu “zeleni” automobili i “punionice”!

Prva brza "pumpa" za električne automobile biće otvorena ispred Mašinskog fakulteta u Beogradu
Share Button

Sledeće nedelje, u okviru Dana slovenačko-srpskog prijateljstva, u Beogradu će biti predstavljeni “zeleni”, električni automobili i prve brze punionice za ova ekološka vozila.

Tokom manifestacije, koja će trajati od 21. do 23. aprila, prvog dana biće otvorena “pumpa” za električne automobile ispred Mašinskog fakulteta.

“Suština projekta je razvoj zasnovan na čistoj energiji, energetskoj nezavisnosti, kao i autonomnoj, digitalnoj, zelenoj mobilnosti. Time želimo da pretvorimo region u laboratoriju zelene mobilnosti i budućnosti u okviru EU projekta, na kojem radimo sa komesarkom Violetom Bulc”, istakao je koordinator projekta i potpredsednik Inicijative SAMIT100 Istok Seljak.

Ovaj projekat je deo Zelene Balkanike, kojom će kompanija specijalizovana za razvoj tehnologija u automobilskoj industriji Hidria, zajedno sa automobilskim klasterom Slovenije i brojnim međunarodnim partnerima, u svakoj zemlji jugoistočne Evrope omogućiti takozvanu zelenu mobilnost na auto-putu, od Minhena, preko Salcburga, Ljubljane, Zagreba i Beograda, do Skoplja.

Trasa će ići i preko Podgorice, Tirane, Dubrovnika, Splita i Zadra, do Kopra, gde je u pripremi pokretanje Inovativnog centra zelene mobilnosti, a koji će da razvija visokotehnološka rešenja u te svrhe.

Kategorije
Društvo

Povezani tekstovi