Turnir u robotici

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas je otvoren državni turnir u robotici “FIRST Lego Liga”, na kome se nadmeće 16 timova iz cele Srbije, koji se takmiče sa svojim naučnim projektima...
First Lego league
First Lego league
Share Button

U Naučno-tehnološkom parku Beograd danas je otvoren državni turnir u robotici “FIRST Lego Liga”, na kome se nadmeće 16 timova iz cele Srbije, koji se takmiče sa svojim naučnim projektima na temu saradnje ljudi i životinja, u programiranju autonomnih Lego robota i timskom radu.

Turnir je otvorila državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić koja je poručila mladim takmičarima da treba da neguju timski duh. Ona je istakla da će znanje koje sada stiču kroz igru i druženje, jednoga dana moći da koriste da pomažu drugima, saopštilo je ministarstvo.

“Robotika je tehnološka grana koja se uveliko koristi, između ostalog, za pomoć najugroženijima, starima, deci, osobama sa invaliditetom. Pored toga što ova oblast doprinosi industrijskom razvoju i proizvodnji, ona donosi i veću humanizaciju našem vremenu”, rekla je Matić.

Ona je pozdravila održavanje takmičenja, koje već tri godine organizuje udruženje EDU Lab, sa ciljem da deca i mladi, uzrasta od devet do 16 godina, kroz igru i zabavu nauče programiranje i robotiku i zainteresuju se za nauku, tehniku, inženjerstvo i matematiku.

“Ovakve manifestacije podstiču timski rad, interaktivnost i kreativnost. Multidisciplinarni pristup razvija otkrivalački i preduzetnički duh, dok se ujedno kod dece i mladih podižu digitalne kompetencije neophodno za uspešan život u savremenom okruženju”, podsetila je Matić.

Organizatori takmičenja navode da se turnir održava pod sloganom “Životinjski Saveznici” u Naučno-tehnološkom parku Beograd. “FIRST Lego League” je međunarodni program koji postoji od 1998. godine i osmišljen je od organizacije LEGO Education i američke fondacije FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Tećnology), kako bi decu uzrasta devet do 16 godina zainteresovao za karijeru u naučno-tehnološkim poljima.

Na globalnom nivou, ove godine u programu učestvuje oko 250.000 dece i Srbija je 86. država koja se uključila u program. Program na teritoriji Srbije organizuje Udruženje EduLab, čiju realizaciju su pomogli Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Naučno-tehnološki park Beograd, Kreativni Centar, Prometheus Tećnologies i Lego Klub Skockani.

Naučno-tehnološki park Beograd se posle samo godinu dana postojanja razvio u novo tehnološko jezgro grada koje okuplja 44 inovativne, razvojno-tehnološke kompanije, sa proizvodima/uslugama atraktivnim na globalnom tržištu, gde se inicijative koje se odnose na podsticanje preduzetništva i kreativnog stvaralaštva kod mladih ubrajaju u bitne aktivnosti u svakodnevnom funkcionisanju.

Kategorije
Društvo

Povezani tekstovi