Otvorena Nedelja energije u Beogradu

Oganizator Nedelje energije je grad Beograd i Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) uz podršku Ministratsva rudarstva i energetike, a ta manifestacija se održava u okviru Evropske nedelje održive energije.
Share Button

Ministar rudarstva i energetike Aleksdandar Antić otvorio je danas u Beogradu, na platou ispred Starog dvora, Nedelju energije koja se po prvi put održava u Srbiji i istakao da će u narednom periodu u fokusu biti energetska efikasnost, obnovljivi izvori energije i čista energija.

Antić je na otvaranju te manifestacije, koja traje do 2. juna, kazao da je ovo lep dan za Beograd i Srbiju, pošto smo se svrstali među 20-tak metropola koje obeležavaju Nedelju energije.

„Prve vetrenjače su već krenule da se vrte u Srbiji i tek će da se vrte u narednom periodu“, rekao je Antić dodajući da se u različitim fazama realizuju projekti za još 483 megavata koji će se dobijati samo od vertroparkova.

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt kazao je da je obeležavanje Nedelje energije važan događaj za Srbiju, jer tako počinje dugoročna transformacija društva koje se usmerava ka obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Tokom pet dana održavanja Nedelje energije (Energy week) biće održani brojni javni skupovi, konferencije i radionice, koje kako su najavili organizatori imaju za cilj da uključe i okupe sve generacije, a fokus na okupljanju biće na podizanju svesti javnosti o mnogobrojnim temama i izazovima koje se ticu energetske bezbednosti, energetske efikasnosti, potrošnje energije, obnovljivih izvora energije i zaštite životne sredine kao i predstavljanje novih rešenja i tehnologija.

Kategorije
Vesti

Povezani tekstovi