Rasističko nasilje u OŠ Karađorđe na Voždovcu

Grupa osmaka pretukla sedmaka Roma jer je nosio srpsku zastavu.
Share Button

Grupa osmaka OŠ “Karađorđe” u Beogradu pretukla je juče dečaka sedmog razreda, a razlog za ovo nasilje, kao tvrde očevici, jeste pripadnost romskoj manjini.

Dečak je u školskom dvorištu držao srpsku zastavu, a nekoliko osmaka mu je prišlo i reklo da on nema pravo da nosi tu zastavu zato što je “Ciganin”.

Potom su ga udarali, šutirali pa čak i davili šipkom. Njegova razredna Vladanka Jakšić rekla je da povrede nisu toliko strašne koliko sam motiv za ovaj incident.

– On ima nekoliko ogrebotina, i to u ovom slučaju nije veliki problem. Strašno je to što su ga tukli zato što je Rom – kaže Jakšić, dodajući da je njen učenik dobro i mirno dete i da sigurno s njegove strane nije bilo provokacija. Ona kaže da će škola uraditi sve po protokolu.

Na pitanje gde je bio školski policajac, koga inače delom plaćaju i roditelji, rekla je da on u tom trenutku nije bio tu, jer njihov školski policajac ordinira u nekoliko škola, pa prema tome nema ni obavezu da bude prisutan sve vreme.

– Mi ćemo to odmah prijaviti policiji i uraditi sve što je u nadležnosti škole, jer ovi učenici osmog razreda moraju da snose posledice – navodi Jakšić.

Državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević izjavio je danas, povodom maloletničkog nasilja u OŠ “Karađorđe” u Beogradu, da đaci koji su pretukli romskog dečaka treba da se stide i izvine za svoj sramni postupak.

Ovakvi pojedinačni slučajevi su za svaku osudu, ali isto tako ovakvi slučajevi su nam pokazatelj da moramo svoju decu svakodnevno da učimo da budu ljudi jer je to podjednako važno kao i to da budu odlični đaci, rekao je Ivanišević, predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma u Srbiji.

Kategorije
Vesti

Povezani tekstovi