Smeštaj za 50 romskih porodica u Beogradu

Projekat "Poboljšanje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu" finansira EU sa 1.5 milion evra.
Share Button

Zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i šef Kancelarije UN za projektne usluge u Srbiji (UNOPS) Grem Tindal potpisali su Memorandum o razumevanju, u okviru druge faze projekta rešavanja stambenog pitanja za 50 romskih porodica iz neformalnih naselja u Beogradu.

“Neformalnih i nehigijenskih naselja u Beogradu ima više od stotinu. Mi smo odlučni da zajedno sa našim prijateljima, naročito iz UN i predstavnika EU u Srbiji, rešimo taj problem. Na ovaj način Romi ulaze u program potpune socijalizacije i to po pitanju posla, zdravstvene zaštite, socijalnih prava, ali i uključivanja dece u obrazovni sistem”, kazao je Mladenović.

On je dodao da je u planu izrada akcionog plana kojim bi u potpunosti bila rešena sva neformalna naselja na teritoriji grada.

Šef Kancelarije UNOPS Grem Tindal rekao je da je u prvoj fazi projekta ostvarena saradnja sa gradskim vlastima po pitanju poštovanja ljudskih prava kao i da su uspostavljena dva modela socijalnog stanovanja, koji su usklađeni sa međunarodnim standardima poštovanja ljudskih prava.

Projekat “Poboljšanje životnih uslova za najugroženije romske porodice u Beogradu” finansira EU sa 1,5 miliona evra, a sprovodi ga UNOPS u saradnji sa Gradom Beogradom i u koordinaciji sa Kancelarijom za evropske integracije Vlade Srbije, Kancelarijom za ljudska i manjinska prava, Timom za uključivanje i smanjenje siromaštva i Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine.

U okviru projekta, u Beogradu će do kraja februara 2019. godine biti izgrađena jedna stambena zgrada za socijalno stanovanje sa 23 stana, dok će 27 porodica biti preseljeno u seoska domaćinstva.

 
Kategorije
Vesti

Povezani tekstovi