Vitezovi za vikend stižu na Kalemegdan

Borilačka umeća, veštine kao i srednjevekovna srpska kultura i pismenost, samo su neke od stvari koje očekuju posetioce 3. i 4. juna na Beogradskoj tvrđavi.
Share Button

Vitezovi iz Rusije, Mađarske, Slovenije, Poljske i Rumunije ukrstiće svoje mačeve ovog vikenda na Kalemegdanu, u okviru međunarodnog viteškog turnira “Svibor duhovi”, koji se već dvadeset godina tradicionalno organizuje na Duhove.

Predsednik Svibor Saveza Srbije Radivoje Radulović rekao je da se Međunarodni viteški turnir organizuje na Duhove jer je u to vreme despot Stefan Lazarević organizovao viteške turnire.

– Duga je istorija viteških borbi u Beogradu, a naš turnir, dvadeseti po redu, međunarodni je događaj koji pravimo po pravilima i disciplinama stare srpske vojske. Biće predstavljene borbe bez oružja, sa raznim vrstama srednjovekovnog oružja (mač, koplje, buzdovan), gađanje strelom, sekirom, kopljem. Biće i škola za male vitezove, gde će deca sa posebno napravljenim, mekim rekvizitima vežbati i trenirati bez mogućnosti da se ozlede. Imaćemo i radionice starih zanata, gde ćemo pokazati kako pravimo naše štitove, šlemove, oklope, srednjovekovnu kuhinju, grnčariju… – objasnio je Radulović.

Posetioci će moći da uživaju i u besplatnoj plovidbi srednjovekovnom lađom “Slavjana”.

Kategorije
Vesti

Povezani tekstovi