Za svratište nema para u budžetu

Zbog zakonskih propisa utočište za decu ulice ne može se finansirati iz gradske kase. Sredstva ukinuta, jer postoji Prihvatilište
Share Button

Svratište se više ne može finansirati iz gradskog budžeta, jer u okviru Zavoda za vaspitanje dece i omladine već postoji Prihvatilište za decu koje pruža istu usligu, tvrde u Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu.

U gradskoj upravi tvrde i da finansijsku podršku svratištu onemogućavaju zakonski propisi.

“Sigurna dečja kuća” u Krfskoj ulici i Bulevaru Arsenija Čarnojevića od sledeće godine mogle bi da se zatvore, jer kako su objasnili zaposleni, nema više sredstava za njihovo funkcionisanje. S obzirom na to da su ovu godinu pregurali samo uz pomoć fondacija, apeluju da se od 2018. godine vrate u budžet grada, kako bi mališani o kojima svakodnevno brinu i ubuduće imali gde da se sklone sa ulice.

U Sekretarijatu za socijalnu zaštitu, međutim, tvrde da to nije moguće, jer Zakon o socijalnoj zaštiti predviđa finansiranje usluga nevladinim organizacijama, jedino ukoliko ne postoji adekvatna državna ili gradska ustanova koja tu uslugu pruža.

– Ovu delatnost već obavlja Prihvatilište za decu i mlade uzrasta od sedam do 18 godina – kažu u nadležnom sekretarijatu. – Oni pružaju celovit tretman za decu ulice, odnosno mališane koji se nađu u skitnji ili prosjačenju, bez pratnje roditelja, ili kod kojih postoji osnovana sumnja da su zanemarivana. Tretman se realizuje u okviru radionica za sticanje prosocijalnih veština i prepoznavanja zdravih stilova života, a takođe se intenzivno radi i na njihovom uključivanju u obrazovni sistem.

Kategorije
Vesti

Povezani tekstovi