Za točilicu dobili nagradu Grada Beograda

Miloš Milošević i Bojan Lazić, sa Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojili su nagradu za neobični pronalazak: Uređaj za točenje i čuvanje vina
Share Button

Kada tekst o nagradama koje deli glavni grad počnete pričom o vinu, onda znate da je u pitanju – dobra stvar. Ako ste, naravno, ljubitelj dobre kapljice i ako vodite računa da time ne ugrožavate ni sebe ni druge.

Miloš Milošević i Bojan Lazić, članovi Inovacionog centra Mašinskog fakulteta u Beogradu osvojili su nagradu za svoj neobični pronalazak: Uređaj za točenje i čuvanje vina! Ova inovacija omogućava ugostiteljima da u isto vreme imaju neograničen broj otvorenih flaša, a da gostima posluže samo jednu čašu bez straha da će se ostatak pokvariti ili ukiseliti.

Miloš Milošević i Bojan Lazić nadaju se da će njihov proizvod postati prepoznatljiv srpski brend u celom svetu.

“Ova inovacija nastala je kao odgovor na potrebe gostiju restorana, koji su recimo imali potrebu da poruče jednu čašu kvalitetnog vina uz ručak, a da ne moraju da popiju celu flašu”, rekao je Milošević za beogradske medije nakon uručenja priznanja.

Potencijal je, kaže, prepoznala i Svetska banka, od koje su dobili podršku i konsultante za komercijalizaciju proizvoda za svetsko tržište.
 
Među dobitnicima, u oblasti obrazovanja, za kreativan i podsticajan rad sa đacima, je i učiteljica Maja Arsenović koja je osmislila “skajp” čas učenika prvog razreda Osnovne škole “Ebinger” iz Čikaga i učenika škole “Janko Veselinović” iz Beograda.
 
Nagradu za hrabrost na gašenju požara u ulici Otona Župančiča i spasavanju i evakuaciji starice zarobljene u požaru dobio je vatrogasac Zoran Zavrić, koji ističe zasluge cele svoje čete iz Zemuna.

“Ova nagrada nije pripala samo meni kao pojedincu, već je za sve vatrogasce koji svakodnevno ulaze u problematiku gašenja požara i drugih intervencija, jer ja kao pojedinac ne bih mogao da iznesem tu intervenciju sam”, kazao je Zavrić.
 
Važni su, podvukao je, i koleginica koja je primila dojavu o požaru i vozač koji je dovezao vatrogasce na ice mesta, komandir koji je izdao naređenje, pa i on kao neposredni izvršilac posla.

Nagrade grada dodeljene su u 19 kategorija, a uručene su u okviru obeležavanja Dana Beograda. Osim četiri pobrojane osobe, nagrade su dobili i:

za književnost i prevodno stvaralaštvo pesnik Miroslav Maksimović;

za pozorišno stvaralaštvo dramski umetnik Branko Vidaković;

za film i radio-televizijsko stvaralaštvo reditelj i scenarista Miloš Radović;

za likovno i primenjeno stvaralaštvo fotograf Tomislav Peternek;

za muzičko i muzičko-scensko stvaralaštvo, kompozitor Jugoslav Bošnjak;

za društvene i humanističke nauke dr Miroslav Perišić i Jelica Reljić;

za prirodne i tehničke nauke Georg Džukić, Tanja D. Vukov i Miloš L. Kalezić;

za izuzetno delo koje predstavalja doprinos razvoju medicine prof. dr Radovan Bogdanović i prof. dr Nedeljko Radlović;

za rad ili izuzetne vrednosti pojedinca kojima je dao značajan doprinos razvoju i unapređenju medicine prof. dr Dragana Vujić;

za arhitekturu i urbanizam arhitekte Sanja Đorđević i Vesna Radovanović iz Urbanističkog zavoda Beograda;

za poljoprivredu Goran Tanasković iz Mladenovca;

za novinarstvo Velimir Pavlović; 

za sport Tijana Bogdanović;

za herojsko delo Vesna Klačar;

za dugogodišnji rad i trajni doprinos razvoju Beograda nagrada je pripala arhitekti Predragu Ristiću;

za stvaralaštvo mladih u nauci Uroš Jovanović;

za stvaralaštvo mladih u umetnosti Dora Filipović;

Dobitnica specijalnog priznanja za izuzetan doprinos u realizaciji događaja od značaja za Grad Beograd je Aleksandra Ninković Tašić. Dodeljena su i posebna priznanja Mileni Strahinović i Branku Stanojeviću za ostvaren izuzetan uspeh na prestižnoj svetskoj izložbi „Arte laguna prize” u Veneciji.

Kategorije
DruštvoVesti

Povezani tekstovi