Namigivanje migova

A ako me nešto plaši, to je kad veliki namiguju jedni drugima preko malih, tj. Amerika i Rusija sada preko nas. Kad se slonovi igraju trava strada.
Mig 29
Mig 29

 

Marketing vredan 250 miliona dolara

Ovih dana štampa je prepuna vesti o nabavci 6 lovaca MIG-29, koji treba da stignu iz Rusije na proleće. Prvobitna informacija, da su avioni poklon, donacija Rusije za srpsko ratno vazduhoplovstvo, pokazala se kao netačna. Migovi se kupuju i plaćaju, u opticaju je cifra od tričavih 250 miliona dolara. U poređenju sa ovom cifrom, ona dva, data Klintonovom izbornom štabu, kao odraz premijerove iskričave pameti, deluju smešno. O onih pet poklonjenih Srebrenici neću ni da razmišljam. I nisu oni premet mojih pitanja, nego ovo poslednje, ovi lovci što smo ih pazarili da glumimo ozbiljnu državu.

Žena sam i nisam vojni analitičar, ali sam neko ko je platio bar jedan mali šraf, onaj najmanji, u nekim od tih migova. Oni su kupljeni od državnih para a njih stvaramo svi mi, svakoga dana, pri svemu što radimo. Kupimo hleb, uračunat PDV. Kupimo lek, uračunat PDV. Otvorimo prozor, u drvenariju i staklo koje ga čine, uračunat PDV. Vazduh je, doduše, besplatan, još uvek. Voda nije, nju smo prodali. Nismo ovu iz vodovoda, ali ne sumnjam da će i ona uskoro da ode. Ako je prodato Vlasinsko jezero, zašto se ne bi prodala i Sava? Nego, neće niko da je kupi, u tome je problem. Opet sam skrenula sa teme.

Elem, kao građanki ove zemlje koja po Ustavu ima pravo ponešto i da pita, ja bih molila da mi se objasni ova poslednja državna investicija. Ja, kad kupujem nešto skupo za svoju kuću, dobro razmislim i procenim potrebu za tim; koliko će mi služiti, hoće li se isplatiti, nije mi baš da bacam pare na nešto beskorisno. U tom svetlu posmatram ovu kupovinu aviona-lovaca pa se pitam, koga ćemo mi to da lovimo? Osvajati nećemo, a braniti se nemamo od koga. Ne zato što ne bi imali od koga, nego zato što smo se obavezali da se nećemo braniti.

Onomad u Skupštini izglasan Zakon o saradnji sa NATO paktom, u kome doslovce piše da pružamo svu pomoć i saradnju, tehničku i u ljudstvu, stavljamo na raspolaganje sve resurse i odustajemo od svake naknade štete, kao i krivičnog gonjenja u slučaju smrtnog ishoda. To je, kako ja shvatam, unapred potpisana bezuslovna kapitulacija još pre nego što nas je neko napao. Zapravo, ne mora ni da nas napadne, dovoljno je da poželi i da se ušeta, mi moramo da mu otvorimo vrata. I još da obezbedimo pomoć u tehnici i ljudstvu protiv svoje tehnike i ljudstva. I to su izglasale  sve političke stranke, pozicija i opozicija.

Ne interesuje me što je to obećano još u Kumanovu, kad je Slobodan Milošević potpisao sličnu obavezu. To je bio Sporazum, a on nije obavezujući. Druga strana je bila obavezna da se drži jednog mnogo višeg akta, Rezolucije UN 1244, pa nije. Znamo dobro da se rezolucije, sporazumi i dogovori krše, i to nije ništa novo. Ali ovo je Zakon, izglasan i usvojen od najvišeg zakonodavnog tela jedne države, i to jeste obavezujuće!

Ako pogledate mapu Srbije, okolo nas su države članice NATO alijanse. One koje nisu, Hrvatska i Kosovo (jeste država, ima sva obeležja države) sigurno bi, u slučaju najmanjeg puškaranja, zatražile pomoć saveznika iz NATO družine. I oni bi im pomogli, isto onako kako su nas bombardovali.

\r\n\r\n

Protiv koga su, onda, kupljeni migovi?

Možda da ratujemo sami između sebe?

Najprljaviji i najskuplji, do sada, izborni marketinški trik su 6 MIGova lovaca kupljenih za zabavu i mazanje očiju narodu. I lepo tempirano, stižu na proleće, pred izbore. Taman! Savršen tajming za popravku imidza, da se zaborave svi gresi Savamale, privatizacija, raznih lopovluka, skandaloznih sudskih presuda, da se uguše vapaji gladnih i bolesnih. Buka migova sve će da nadjača.

Vidim, novine prenose informaciju, neuk i slep narod trlja ruke, imaćemo ruske lovce, bato! A rusofili su u transu, evo Vučić je napravio zaokret, ma Putin je car, ipak je pobedio…

Putin i Rusija imali su razloga i da nam poklone te avione. Njima ionako ne trebaju, imaju bolje i savremenije, ali su malo pokazali no-no Zapadu koji nas je sasvim uzeo pod svoje.

Ako me nešto dovodi do besa, to je ovo bespotrebno rasipanje para za nabavku nečega što nećemo moći, ni u  slučaju rata, da upotrebimo.

Ako me nešto rastužuje, to je ovaj narod koji je zaslepljen primitivizmom i zaluđivanjem sa ekrana i ne ume da sabere 2 + 2, da pita javno i masovno ovo što ja pitam.

A ako me nešto plaši, to je kad veliki namiguju jedni drugima preko malih, tj. Amerika i Rusija sada preko nas. Kad se slonovi igraju trava strada.

Lepo su oni to uvežbali. Ukrajina i Sirija su već stare vesti. Jako se plašim novih.

Kategorije
Beograd News

Rođena sam kao Živana, ali se odazivam na Žiža. Titova pionirka, pamtim Beograd i ovaj narod u boljem izdanju. Po struci ekonomista, kada su fakulteti bili državni a diplome vredele. Htela da studiram fiziku ali život okrenuo pravac čamca. Po opredeljenju svaštar. Sve me zanima, numerologija, istorija, muzika, književnost i slikarstvo, posebnije. Pasionirani putnik, svaki dinar dajem na putovanja. Volim da pišem za Portal jer se razlikuje. Majka jedne Nine koja mi je najbolje što sam uradila u životu.
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi