Prema izveštaju Gradskog zavoda za javno zdravlje, koji svakodnevno obavlja monitoring u deponiji u Vinči, nema naznaka da ima bilo kakvog povećanja zagađujućih materija u vazduhu i nisu prekoračene gornje granice, rekao je zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović.

“Proveravaju se i četiri lokacije koje se nalaze u blizini deponije i na koje su se građani žalili zbog dima. Očekujemo da ćemo uskoro ceo potez oko žarišta zatrpati i da dima više neće biti”, rekao je Mladenović.

On je podsetio da Grad Beograd ima samo jednu deponiju i da je godinama pokušavano da se još jedna lokacija urbanistički odredi za deponiju.

Podsetio je da je 2015. godine raspisan međunarodni tender i da se ušlo u proces rešavanja pitanja deponije u Vinči, a to podrazumeva da se otpad reciklira, sređuje i iz njega proizvodi energija.

“Taj projekat je još u toku i prijavilo se 11 ozbiljnih svetskih kompanija i došli smo do pet, od kojih očekujemo da početkom jula daju konačnu ponudu, nakon čega ćemo izabrati kompaniju koja će kroz javno-privatno partnerstvo preuzeti brigu o deponiji”, rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je vrednost investicije je oko 300 miliona evra.

On je istakao da požar na deponiji nije namerno izazvan i da je izbio na dubini između 10 i 20 metara zbog postojanja metana, koga ima i na svim deponijama.