Protest da se čuju istina i glas

Roditelje dece obolele od teških i retkih bolesti zahtevaju da njihovi mališani dobiju pravo na lečenje.
Protest "Da se čuje istina i naš glas"
Protest "Da se čuje istina i naš glas"

U Beogradu će se 5. marta u 12 sati, na Trgu Nikole Pašića, u organizaciji grupe roditelja teško obolele dece, održati miran protest pod nazivom “Da se čuje istina i naš glas”. Cilj protesta je da deca koja su obolela od retkih i teških bolesti dobiju pravo na život, dijagnozu i lečenje. Glavni zahtev organizatora je da se Zakon o obaveznom lečenju (“Zojin zakon”) primenjuje u praksi, a ne da bude mrtvo slovo na papiru. 

Podsećanja radi, 157 poslanika Skupštine Republike Srbije 15. decembra prošle godine nije glasalo za predlog da se u dnevni red sednice uvrsti “Zojin zakon”, čija je suština da obavezuje lekare da, ukoliko u periodu od šest meseci ne uspeju da dijagnostifikuju bolest deteta u Srbiji, omoguće da se to uradi u inostranstvu. To ignorisanje narodnih poslanika ovako važnog pitanja izazvalo je burnu reakciju javnosti, i tek nakon toga Zakon je usvojen. Njegova primena u praksi je, međutim, veliki kamen spoticanja, i brojni roditelji nailaze na prepreke kada je potrebno primeniti ga.

Organizatori i učesnici protesta nadaju se da će na ovaj način skrenuti pažnju javnosti na brojne slučajeve u kojima je lečenje teško obolele dece u Srbiji nemoguće, a roditelji nemaju sredstava da mališane leče u inostranstvu. 


Redakcija portala Beograd.news podržava ovu inicijativu i molimo sve čitaoce da podele ovu vest sa prijatejlima, da bi što veći broj ljudi saznao za protest i da bi se pridružili roditeljima u borbi za pravo na život.

Kategorije
Beograd News
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi