12.04.2017.

Podsetnik na događaje koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.
Pogođeni voz na mostu u Grdeličkoj klisuri
Pogođeni voz na mostu u Grdeličkoj klisuri

Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum.


1204. Krstaši koji su u Četvrtom krstaškom ratu krenuli u Svetu zemlju da oslobode Hristov grob, zauzeli su Konstantinopolj, pretvorivši ga u centar tzv. Latinskog carstva. Vizantija ga je povratila 1261. Pod tursku vlast pao je 1453. i kao Istanbul bio prestonica Osmanlijskog carstva do 1923. godine.

1654. Irska i Škotska su se ujedinile sa Engleskom.

1684. Umro je Nikolo Amati, najveći majstor među graditeljima violina porodice Amati iz italijanskog grada Kremona.

1861. Napadom snaga Konfederacije (južne države SAD) na tvrđavu Samter u Južnoj Karolini počeo je američki građanski rat.

1871. Rođen je grčki general i političar Joanis Metaksas. Kao premijer i ministar vojske 1936. raspustio je parlament i kao fašistički diktator vladao do 1941, ali nije doživeo nemačku okupaciju.

1877. Velika Britanija anektirala je bursku južnoafričku republiku Transval.

1877. Rusija je objavila rat Turskoj.

1913. Rođen je američki džez-muzičar Lajonel Hempton. Radio je sa Lujom Amstrongom i Benijem Gudmanom. Uveo je instrument vibrafon u džez-sastav.

1933. Rođena je španska operska pevačica Monserat Kabalje, jedan od vodećih svetskih soprana u izvođenju Verdija i Donicetija.

1938. Umro je ruski operski pevač Fjodor Ivanovič Šaljapin, najčuveni bas u istoriji opere.

1941. U avionskom udesu u Grčkoj poginuo je istoričar Vladimir Ćorović, profesor Beogradskog univerziteta i član Srpske kraljevske akademije.

1941. Nemačke trupe su u Drugom svetskom ratu ušle u Beograd.

1945. Umro je predsednik SAD Frenklin Delano Ruzvelt koji je od 1932. četiri puta biran za predsednika, kao kandidat Demokratske stranke. Njegovom zaslugom SAD su prevladale ekonomsku krizu 1930-ih godina (“Nju dil”), a u Drugom svetskom ratu napustio je izolacionističku politiku SAD i pridružio se evropskim saveznicima u ratu protiv nacističke Nemačke. Mesto predsednika je od obolelog Ruzvelta 1945. godine preuzeo dotadašnji potpredsednik Hari Truman.

1961. Sovjetski Savez je poslao prvog čoveka u kosmos. U svemirskoj kapsuli “Vostok I” kosmonaut Jurij Gagarin načinio je krug oko Zemlje za 108 minuta.

1962. Umro je francuski vajar i slikar ruskog porekla Antoan Pevzner, jedan od najistajnutijih u pokretu ruskih konstruktivista. Pre egzila u Francusku 1923. godine, pripadao je grupi avangardnih ruskih umetnika sa Kazimirom Maljevičem, Vladimirom Tatljinom i Naumom Gaboom.

1966. Bombarderi američke avijacije izveli su prve napade na Severni Vijetnam.

1980. U vojnom udaru pod vođstvom narednika Semjuela Doa ubijen je predsednik Liberije Vilijam Tolbert. Do je suspendovao ustav, proglasio se predsednikom i naredio streljanje 13 najviših predstavnika bivšeg režima.

1981. Umro je američki bokser Džoe Luis, prvak sveta u teškoj kategoriji rekordnih 12 godina (1937-1949), sa 68 pobeda u 71 meču. Titulu prvaka sveta odbranio je 25 puta.

1987. Dvojica sovjetskih kosmonauta, Aleksandar Lavejkin i Jurij Romanenko “šetajući” kosmosom uspešno su povezala kosmički modul s orbitalnom stanicom “Mir”.

1993. Tokom kontrole “zone zabranjenog leta” iznad Bosne i Hercegovine francuski avion tipa “miraž” srušio se u Jadransko more.

1997. Bivši kralj Leka I vratio se u Albaniju posle 58 godina izgnanstva.

1999. U NATO bombardovanju SR Jugoslavije pogođen je putnički voz na mostu u Grdeličkoj klisuri. Poginulo je 55 putnika, a više desetina ih je ranjeno.

2001. U mestu Lorjan, u Francuskoj, deaktivirana je bomba zaostala iz Drugog svetskog rata teška 250 kilograma. Bomba je nađena na gradilištu u centru grada, između gradske kuće i stadiona.

2001. Nakon intervencije američkog predsednika Džordža Buša Kina je pristala da posle 11 dana oslobodi 24 člana posade američkog špijunskog aviona.

2002. Predsednik Venecuele Ugo Čaves podneo je ostavku pod pritiskom oficira, nakon žestokih sukoba njegovih pristalica i protivnika u kojima je poginulo 17 ljudi. U roku od 48 sati Čaves je dekretom vraćen na mesto predsednika i na toj dužnosti je bio do 5. marta 2013. kada je umro.

2005. Evropska komisija je u Strazburu usvojila studiju o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru, kojom je njihovoj državnoj zajednici omogućen početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa EU. U oktobru te godine u Beogradu je svečano proglašen početak pregovora sa EU.

2006. Umro je Radž Kumar, zvezda više od 200 indijskih filmova. U neredima među njegovim obožavaocima poginulo je sedmoro ljudi.

2015. U napadu na policijsku stanicu u El Arišu, na severnom Sinaju poginulo je četrnaest ljudi, uglavnom egipatskih policajaca. Ovo je jedan od serije napada čija su meta egipatske snage bezbednosti i za koje je odgovornost preuzeo ogranak ekstremističke vojske “Islamska država”.

Kategorije
Na današnji datum
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi

  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1475. Rođen je italijanski vajar, slikar, arhitekta i pisac Mikelanđelo Buonaroti, jedan od najveih umetnika Renesanse.  1480. U Toledu je potpisan...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1498. Na putu ka Indiji, portugalski moreplovac Vasko da Gama (Vasco) iskrcao se, kao prvi Evropljanin, na obale današnje afričke...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 1525. Španski osvajač Ernan Kortes pogubio je poslednjeg astečkog cara Kuautemoka. 1825. Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je...
  • Ovo su događaji koji su kroz istoriju obeležili današnji datum. 280. Rođen je rimski imperator Konstantin I, koji je počeo hristijanizaciju Rimskog carstva (prema nekim izvorima rođen je u Naisusu,...