Monika Beluči otvara Fest

Ekipe 14 filmova pristuvovaće festivalu, a na specijalnoj projekciji biće prikazana restaurirana kopija filma Nikite Mihalkova "Oči čornije", koji je bio najavljen pre nekoliko godina, ali nije prikazan

Slavna italijanska glumica Monika Beluči i film Emira Kusturice “Na mlečnom putu”, otvoriće ovogodišnji 45. međunarodni filmski festival FEST, koji će se održati od 24. februara do 5. marta pod geslom “Gledaj – Open Your Eyes” u više dvorana u Beogradu, i u bioskopima u Sopotu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Ovo je potvrdio umetnički direktor FEST-a Jugoslav Pantelić.

On je rekao da će nagrada “Beogradski pobednik” za izuzetan doprinos filmu ove godine biti dodeljena Karlosu Sauri i Ljubiši Samardžiću.

Na ovogodišnjem FESTU biće i nekoliko filmova sa LGBT tematikom, mada Pantelić smatra da je to diskriminatorsko etiketiranje. Pantelić je kazao i da poslednji film Gorana Paskaljevića “Zemlja Bogova” neće biti prikazan na festivalu, jer će premijera filma biti pre početka Festivala. 

Ekipe 14 filmova pristuvovaće festivalu, a na specijalnoj projekciji biće prikazana restaurirana kopija filma Nikite Mihalkova “Oči čornije”, koji je bio najavljen na jednom od ranijih FEST-ova, ali nije prikazan.

Gradski sekretar za kulturu i predsednica odbora festivala Ivona Jevtić je rekla da su gradske vlasti obezbedile 24 miliona dinara za ovogodišnji FEST, što je pet miliona više nego prethodne godine. Ministarstvo kulture će u sledećih nekoliko dana saopštiti koliko novca je obezbedilo za festival.

Nataša Ilić, direktorka CEBEF-a, koji treći put organizuje FEST, rekla je da je ove godine najveći broj sponzora i dodala da se očekuje 100.000 gledalaca. Ulaznice za otvaranje koštaju 500 dinara, a za sve ostale predstave su niže. 

Kategorije
Pokretne slike
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi