Premijera predstave Sama je tražila

Omnibus sastavljen od priča onih koji su umrli "zahvaljujući" porodičnom nasilju, o kom se u Srbiji previše ćuti

Prezirete nasilje nad ženama? Ispravno. Zato večeras i sutra u 20 sati u Dečjem kulturnom centru Beograda možete pogledati predstavu “Sama je tražila”, teatarski omnibus čija je tema nasilje nad ženama. 

Ova predstava sastavljena je od priča, monologa, ispovesti, poema, čiji su autori poznati i priznati dramski pisci iz Srbije, Hrvatske, Irske i Švedske: Maja Pelević, Branislav Ilić, Jasna Jasna Žmak, Danijela Kulezić Wilson, Branka Stojković i Milan Marković, pozorišnoj sceni je prilagodila sjajna rediteljka Ksenija Krnjajić.

Projekat kao neposredan povod ima specifičan vid nasilja, koji je u celom svetu u ekspanziji, a o kojem se u Srbiji često ćuti  ili se priča o njemu završi u okvirima crnih hronika. Zamišljen je kao omnibus sastavljen od priča onih koji su umrli. Naracija se odvija u prvom licu, ali je odmotavaju pet glumica, igrajući i silnike, žrtve, nameštaj, oružje, vrenje u međuljudskim odnosima i samoću.

Svojim upečatljivim, emotivnim kazivanjem glumački tim Olivera Viktorović, Branka Stojković, Maja Mitić, Tijana Janković i Bojana Đurašković , učiniće da se, u komunikaciji sa publikom u društvu pokrene neki drugačiji način razmišljanja o ovoj teškoj temi, a krajnji cilj je suzbijanje nasilja u porodici, reagovanje pre nego što se desi smrtonosni ishod, ali i podrška promeni zakona u ovoj oblasti.

Ovaj projekat je još u vreme pripreme podržala Komisija za rodnu ravnopravnost predsednika Gradske opštine Zvezdara, koja se već 11 godina bavi temom nasilja u porodici, a kroz Kancelariju za pravnu i psihosocijalnu pomoć žrtvama nasilja u porodici pruža i direktnu podršku žrtvama.

Na tribinama i izložbama od 25. novembra do 10. decembra 2016, tokom manifestacije „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ u organizaciji Komisije, glumice su izvodile delove predstave i ostavile vrlo snažan utisak na prisutne.

Ciljevi projekta su stvaranje dela koje o ovoj teškoj temi može da komunicira sa publikom i pokuša da u društvu pokrene neki drugačiji način razmišljanja o tome, kao i suzbijanje nasilja u porodici, reagovanje pre nego što se desi smrtonosni ishod, ali i podrška promeni zakona u ovoj oblasti.

Kategorije
Pozorište
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi

  • Ne možete ni pretpostaviti kakav je užas kad loš glumac govori nešto što ste napisali. Ništa vam ne može tako uništiti vjeru u sebe, potaknuti vas da se upitate...
  • Poznat najširoj publici po izuzetnim filmovima, popularnim TV serijima, ali i nezaboravnim brodvejskim mjuziklima i pozorišnim predstavama, Barišnjikov je umetnik fantastične karijere, i nezaobilazno poglavlje u istoriji baletske umetnosti....
  • Radoslav Milenković, glumac i pozorišni reditelj iz Beograda, kompletan je autor monodrame Naši dani, koja je od premijere 17. maja 1984. godine na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu (Zlatna kolajna...
  • Predstava Lukasa de Mana “U potrazi za Evropom”, nastala posle jednomesečnog putovanja po evropskim zemljama, posle Belgije, Švedske i Holandije u ponedeljak će biti izvedena i u Beogradu.  Holandski...