Trgni se! Poezija!

Na 11. izdanju festivala učestvovaće više od 60 pesnika, prevodilaca i umetnika iz Srbije, Poljske, Nemačke, Austrije, sa Kipra, iz Francuske, Španije, Hrvatske, Belgije, Letonije, Bosne i Hrvatske, Slovenije, Makedonije.

Beogradski festival poezije i knjige “Trgni se! Poezija!”, 11. po redu, počinje sutra, a program će se odvijati do 15. maja u Beogradu, Čačku i Pančevu pod sloganom “Izvan svakog zla”, što je deo stiha Vladislava Petkovića Disa, kome će biti priređen omaž.

Povodom 100 godina od smrti jednog od najvećih srpskih pesnika 20. veka, u okviru festivala biće predstavljeno srpsko-englesko izdanje Disovih izabranih pesama u prevodu Novice Petrovića.

U saradnji sa festivalom „Disovo proleće“ i Gradskom bibliotekom „Vladislav Petković Dis“, učesnici manifestacije posetiće Čačak, a dobitnici nagrada „Disovog proleća“ biće gosti Beogradskog festivala poezije i knjige.

Planirano je više od 25 programa – razgovori sa pesnicima i prevodiocima 12. i 15. maja u Narodnoj biblioteci Srbije (12-14 sati) i Biblioteci grada Beograda (16-18 sati), čitanja poezije u Biblioteci grada Beograda 11. maja, Galeriji „Polet“ 12. maja i Kulturnom centru „Grad“ 14. i 15. maja, a publici će biti predstavljen i festivalski broj časopisa „Treći trg“ sa srpsko-engleskim prevodom poezije svih učesnika.

Ciljna grupa festivala su mladi, pa će stoga pesnici gostovati i na Filološkom fakultetu u Beogradu, u Filološkoj gimnaziji i Trinaestoj beogradskoj gimnaziji sa specijalnim programom za učenike i studente, a u dvorištu Filološke gimnazije strit art umetnica TKV juče je oslikala mural sa Disovim likom.

Na otvaranju festivala u galeriji „Atrijum“ biti predstavljena izložba „Metonimije“ sa radovima 15 umetnica koje su stvarale inspirisane poezijom mladih autora čija su dela objavljena u ediciji „12/19“ Trećeg trga.

Najavljen je i program „Prostori poezije“ u okviru koga će biti predstavljen rezultat jednosemestralnog istraživanja studenata Nove akademije umetnosti koji su imali zadatak da istražuju poeziju i pronađu način da „ona postane prostor“.

U muzičkom delu programa nastupiće sastav „Nebograd“ koji će izvesti kompozicije inspirisane poezijom učesnika festivala, kao i pisac i muzičar Daniel Kovač, dok filmski program donosi 10 kratkih igranih i dokumentarnih filmova iz regiona.

Specijalni programi su „Poezija i vino“, „Poezija i sport“ i „Jedenje poezije“ te će tako pesnici 13. maja posetiti Vinariju Radovanović, 14. maj je rezervisan za šah sa penzionerima na Kalemegdanu i sportske aktivnosti na Adi Ciganliji, a na zatvaranju 15. maja u KC „Grad“ biće organizovana izložba i degustacija slanih i slatkih specijaliteta inspirisana poezijom.

Na zatvaranju manifestacije nastupiće 30-ak pesnika i tom prilikom će biti proglašeni dobitnici nagrada konkursa Beogradskog festivala poezije i knjige i „Trećeg trga“.

Kategorije
Kultura

Diplomirani novinar bez dlake na jeziku. Nepristrasna, visprena, elokventna, ali trenutno sputana da to i iskoristi.
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi

  • Ne možete ni pretpostaviti kakav je užas kad loš glumac govori nešto što ste napisali. Ništa vam ne može tako uništiti vjeru u sebe, potaknuti vas da se upitate...
  • Udruženje izdavača i knjižara Srbije u saradnji sa nadležnim institucijama i ustanovama i Privrednom komorom Beograda od 21. aprila do 1. maja organizuje Peti festival knjige „Svi smo mi...
  • Prijatelji dece Beograda i Savez kulturno-umetničkih društava Beograda organizuju 57. smotru recitatora dece i mladih iz osnovnih i srednjih škola u Beogradu. Program će biti realizovan u nedelju, 23....
  • Poznat najširoj publici po izuzetnim filmovima, popularnim TV serijima, ali i nezaboravnim brodvejskim mjuziklima i pozorišnim predstavama, Barišnjikov je umetnik fantastične karijere, i nezaobilazno poglavlje u istoriji baletske umetnosti....