Budućnost počinje kod njih

Cilj zaposlenih u ovoj školi je da pomognu svoj deci kojoj je potrebna dodatna podrška u razvoju i obrazovanju.
Osnovna škola "Radivoj Popović", Zemun
Osnovna škola "Radivoj Popović", Zemun

U Zemunu postoji škola u kojoj svako dete može da napreduje i da bude srećno. To je škola „Radivoj Popović“, koju pohađaju deca sa oštećenjem sluha, deca sa govorno-jezičkim problemima i deca sa autizmom. U sastavu ove državne ustanove su i vrtić i predškolska grupa, kao i internat koji omogućava da deca iz cele Srbije koriste specijalizovane usluge edukacije i rehabilitacije. Za roditelje i decu sve usluge su besplatne.

Posle dve godine intenzivnog rada i reorganizacije svi objekti su renovirani u skladu sa svetskim standardima, nabavljena je najsavremenija oprema i uvedene su nove metode i programi rada. Program sprovode vrhunski stručnjaci iz oblasti specijalne edukacije i rehabilitacije, doktori nauka i sertifikovani terapeuti uz asistenciju medicinskog i tehničkog osoblja. 

U sastavu iste ustanove nalazi se:

 • osnovna škola;
 • razvojne vrtićke grupe;
 • dom učenika u kom borave deca iz cele Srbije;
 • kuhinja i trpezarija opremeljene po najsavremenijim standardima;

Ustavova se bavi vaspitanjem i obrazovanjem dece sa različitim smetnjama u razvoju:

 • disharmoničan razvoj;
 • razvojna disfazija;
 • autizam;
 • oštećenje sluha;
 • govorno-jezički problemi;

Nastava se odvija po planovima za redovnu školu sa primenom IOP-a (individualni obrazovni plan). Broj učenika u odeljenju je u proseku 5, tako da su stvorene mogućnosti da se svakom učeniku pruži maksimalna pažnja. U školi se sprovodi kompeksan tretman rehabilitacije, koji je usmeren na razvoj govora i jezika, razvoj kognitivnih sposobnosti, motorike i socio-emocionalni razvoj dece od tri godine i dece osnovnoškolskog uzrasta.

Upisana deca u vrtiću i učenici u školi obuhvaćeni su sledećim aktivnostima:

 • reedukacija psihomotorike;
 • fonetska ritmika;
 • senzorna integracija;
 • audio- lingvistički tretman- govorne vežbe;
 • logopedski tretman;
 • korektivna gimnastika;
 • rad u interaktivnoj učionici;
 • slobodne aktivnosti i sekcije;
 • Montesori aktivnosti;
 • četiri do pet obroka dnevno za svako dete;

Škola raspolaže savremenom opremom za rad i visoko stručnim kadrom. Svi nastavnici i vaspitači su završili Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju, a četvoro ima zvanje doktora nauka, a jedan je u zvanju magistra. Škola je i nastavno-naučna baza Fakulteta za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju. Sa ciljem veće bezbednosti dece, cela škola i dvorište oko škole, pokriveni su video nadzorom.

Škola u svom sastavu ima i predškolsku i pripremno predškolsku grupu. Od prošle godine ove grupe rade u prostoru koji je opremljen vrhunskom opremom (interaktivna tabla, interektivni pod, senzorna soba, snuzelen soba, soba za reedukaciju psihomotorike). Cilj rada na ovom uzrastu je da se potencijali deteta razviju do maksimuma, kako bi se dete pripremilo da uspešno nastavi sledeću fazu školovanja. Za učenike koji zbog daljine mesta stanovanja ne mogu svakodnevno da putuju do škole, postoji dom koji radi u sastavu škole. Učenici su smešteni u komforne sobe sa kupatilima. O deci u domu brinu vaspitači- defektolozi, dečje negovateljice i medicinske sestre. Kuhinja je nova i opremljena je prema najvišim standardima. Deca se hrane po jelovniku koji je prilagođen uzrastu, a jelovnik izrađuju nutricionisti.

Pored navedenih prednosti, škola ima veliko dvorište: senzorni vrt, terene za fudbal i košarku, park za igru mlađe dece, velike travnate površine, stari park koji je prava šuma i puno raznog cveća. Škola je smeštena u najlepšem delu Zemuna koji je izolovan od gradske buke i zagađenja.

Škola “Radivoj Popović” postala je prošle godine član Akademije centralnoevropskih škola. U ustanovi se realizuje nekoliko projekata u partnerstvu sa nevladinim organizacijama, a sa ciljem da se dobrinose još višem kvalitetu rada. Jedan od projekata je i projekat u kom je supervizor eminentni dečji psihijatar prof. dr Svetomir Bojanin.

Učenički dom je nedavno renoviran, a sobe su komforne i prilagođene deci sa različitim smetnjama u razvoju. Svaka soba ima zasebno kupatilo. Deca su smeštena u jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe, u zavisnosti od specifičnosti potreba koje imaju. U blizini soba su dnevne sobe koje su opremljene igračkama, didaktičkim i audio-vizuelnim sredstvima. O deci u domu 24 časa brinu defektolozi i medicinske sestre. Kroz program vaspitnog rada deca ovladavaju raznim životnim veštinama sa ciljem što većeg osamostaljivanja i pripreme za život. 

Zahvaljujući velikoj društvenoj podršci zaposleni u školi uspeli su da ostvare san i da stvore svetske uslove rada. Njihov cilj je da pomognu svoj deci kojoj je potrebna dodatna podrška u razvoju i obrazovanju, i u tome postižu značajne rezultate. Zato slogan škole glasi „Budućnost počinje kod nas“.

Za dodatne informacije možete posetiti njihov sajt ili ih pratiti na Facebook-u.


Pogledajte promotivni klip škole “Radivoj Popović”: 

Kategorije
Reportaže
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi

 •   Da li ste bili u prilici da prošetate do neke opservatorije i zavirite kroz neki ozbiljan teleskop u nebo?   Da li ste pri tom bili u prilici...
 • U stambenoj zgradi u ulici Stevana Opačića, R. M.(65) godinama živi ispred svog stana. Njegov stan je prepun smeća, konzervi, novina, knjiga, cigareta i hrane koje je sakupljao tokom...
 • Beograd je prvu kafanu imao pre Pariza, Beča i ostalih evropskih metropola. Još 1522. godine Turci su u jednoj zgradi na Dorćolu otvorili kafanu i u njoj služili – kafu....
 •   Prvi put u Beogradu i Srbiji, Pedesetak trkača i trkačica istrčalo je na finom minusu (-5) trku u donjem vešu!    Grupa od pedesetak entuzijasta je istrčala revijalni kilometar...