U stan neće, iz hodnika ne mrda

Stanari u jednoj zgradi u Ulici Stevana Opačića muku muče sa komšijom koji živi po svom

U stambenoj zgradi u ulici Stevana Opačića, R. M.(65) godinama živi ispred svog stana. Njegov stan je prepun smeća, konzervi, novina, knjiga, cigareta i hrane koje je sakupljao tokom godina. Stanarima predstavlja nerešiv problem jer nema nameru da se pomeri.

Pored mnogih neprijatnosti zbog njega i njegovih navika, on predstavlja i opasnost za zgradu.

U stan neće ni po koju cenu

Kako on kaže, to je zbog vlage i buđi u stanu koja je opasna za njega jer je jako bolestan. Stanari su preko socijalnog centra pokušavali da ga premeste i zbrinu, ali njemu to ne pada na pamet.

Jedva smo uspeli da malo odškrinemo vrata njegovog stana, ubrzo je bilo jasno zašto.

Vrata se jedva mogu pomeriti od tone smeća, knjiga, hrane, kutija i kesa koje su pune novina i odeće. Od vlage i buđi nastao je nepodnošljiv smrad. Između ostalog čuva i flašu sa izmetom. 

R. M. leži na leđima ispred svog stana, na otiraču. Od slabosti ne može da se kreće i ima užasan kašalj, nužde vrši u pelene.

Šta mu je “kvrcnulo” u glavi?

Oko njega stoji sok, keks, jogurt, kesa sa odećom i hleb koji visi sa kvake, sve to je uredno postavljeno. On je prilično čist, vrlo elokventan i pametan čovek, kako kaže, bio je inženjer primenjene informatike i statistike.

Tvrdi da su mu bolji uslovi za život tu ispred vrata nego u domu za stare ili prihvatilištu:

– U svoj stan, pun vlage i buđi neću da ulazim jer bi zbog bolesti koju imam sigurno umro. Zbog uslova u svratištima i domovima mi ne pada na pamet da se pomerim, naročito sa primanjima od 9.000 dinara. Od dva zla ovo je najbolji izbor. Živim od socijalne pomoći i hranim se u narodnoj kuhinji, od čije hrane sam dobio hemoroide kao karfiol – kaže R.M.

Predsednica kućnog saveta Z. R. poznaje stanara godinama. Za njegovo dobro kao i drugih stanara pokušavali su da ga premeste:

– Dolazili su iz policije i socijalne službe, ali ništa nisu mogle da preduzmu. Ja njega poznajem već 15 godina, pametan je, neverovatan matematičar i rečit čovek. On zaista predstavlja opasnost za zgradu jer puši u hodniku gde spava, može izazvati požar. Mi želimo da njemu bude dobro – kaže predsednica kućnog saveta.

Stanarima preko puta stvara mnogo neprijatnosti i problema:

On stalno priča da ga vređamo i svašta radimo. Predstavlja nerešiv problem već godinama, sada leži mesecima u kontinuitetu i ne možemo mu ništa. Mrsko nam je da izlazimo zbog njega, ali mu ništa loše ne bi učinili – rekao je Relja Grujičić koji živi u stanu preko puta.

Samo na dobrovoljnoj bazi

Centar za socijalni rad nije imao uspeha da nagovori R. M. da pređe u dom ili svratište, jer ne može da bude smešten protiv njegove volje. Centar ne može da ga natera da koristi njihove usluge bez njegovog pristanka, potrvrde da ne može brinuti o sebi ili utvrđene mentalne bolesti.

Kategorije
Reportaže
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi

  •   Da li ste bili u prilici da prošetate do neke opservatorije i zavirite kroz neki ozbiljan teleskop u nebo?   Da li ste pri tom bili u prilici...
  • U Zemunu postoji škola u kojoj svako dete može da napreduje i da bude srećno. To je škola „Radivoj Popović“, koju pohađaju deca sa oštećenjem sluha, deca sa govorno-jezičkim...
  • Beograd je prvu kafanu imao pre Pariza, Beča i ostalih evropskih metropola. Još 1522. godine Turci su u jednoj zgradi na Dorćolu otvorili kafanu i u njoj služili – kafu....
  •   Prvi put u Beogradu i Srbiji, Pedesetak trkača i trkačica istrčalo je na finom minusu (-5) trku u donjem vešu!    Grupa od pedesetak entuzijasta je istrčala revijalni kilometar...