Zimski kolaps u Beogradu

I pored najava da su sve komunalne službe spremne za sneg, grad je juče i danas u kolapsu.
Brankov most ~ Foto: Goran Sivacki
Brankov most ~ Foto: Goran Sivacki

Beograđani su ovu zimu proveli prilično mirno, bar kada su u pitanju snežne padavine i stanje u saobraćaju. Razlog za to nije spremnost komunalnih službi da se suoče sa izazovima, iako gradske vlasti uporno ponavljaju da su komunalci spremni kao zapete puške, već činjenica da ove zime sneg praktično i nije padao u glavnom gradu. Bilo ga je sasvim malo, i zadržavao se tek nekoliko sati, a onda se topio. 

Kraj februara obeležili su talas zahlađenja i snežne padavine, koje mogu da se svrstaju u kategoriju padavina srednjeg intenziteta. Beograđanima od snega veći problem stvara košava, pa je subjektivni osećaj stanovnika prestonice da je mnogo hladnije nego što zapravo jeste. Putari su, međutim, po ko zna koji put kada je glavni grad u pitanju, pali na ispitu.

Jedva su očišćene, a i to ne u potpunosti, saobraćajnice prvog reda, u koje spadaju one ulice kojima se kreću vozila javnog prevoza. Čistači snega kroz ostale ulice nisu prolazili, i to je učinilo da se saobraćaj u Beogradu odvija izuzetno usporeno. Prema svedočanstvima žitelja glavnog grada, juče se sa Ledina do preko Pančevačkog mosta putovalo bezmalo tri sata, žitelji Novog Beograda imaju ogroman broj primedbi na kolone koje se stvaraju na ulicama, ali i na izostanak redovnog gradskog prevoza. Ništa bolja situacija nije ni u centru grada. 

Meteorolozi najavljuju da će sneg nastaviti da pada i sutra, a niske temperature pratiće nas do kraja nedelje. U sredu i četvrtak, temperatura će se spuštati i do -12°C, a danju će dostizati tek šesti podeok ispod nule. Padavina neće biti u sredu i četvrtak, ali se sneg vraća već u petak, sa ipak nešto višim temperaturama, koje će iz minusa konačno doći do nule.

Poseban apel stiže iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, u kome se pozivaju svi građani koji imaju informacije o licu koje je u stanju socijalne potrebe, i kom je neophodno zbrinjavanje i sklanjanje sa ulice, da pozovu Prihvatilište za stara i odrasla lica (Kumodraška 226a) na broj telefona: 011/ 2466-996.

Kategorije
Društvo
beogradnews @ facebook
Facebook Pagelike Widget
BeoGraDNEWS PARTNERI

Povezani tekstovi